3 DOMAĆA SREDSTVA UZ KOJE ĆETE NAJBOLJE DA OČISTITE VAŠE TEPIHE

zanimljivosti

Temeljno čišćenje tepiha najčešće ostavljamo za prolećno vreme, ali do tada na njemu se mogu nakupiti prljavštine i bakterije. Uklonite prljavštinu, mrlje i neprijatne mirise uz pomoć tri prirodna sredstva..

Pre nego što se pripremite za čišćenje neophodno je celu površinu usisati. Pogledajte u nastavku tri domaća recepta za čiste i mirisne tepihe.

Sredstvo za dubinsko pranje tepiha

polja šolje sode bikarbone
10 kapi eteričnog ulja kedra i 10 kapi eteričnog ulja limete

Sve sastojke ubacite u plastičnu kesicu i ostavite da odstoje jedan dan. Tepih pre korišćenja pripremljene smese dobro usisajte pa smesu pospite po celoj površini, pošpricajte čistom vodom i četkom dobro istrljajte tepih. Ostavite da odstoji najmanje pola sata, potom tepih ponovno usisajte.

Sredstvo za skidanje mrlja s tepiha

3 dcl jabukovog sirćeta
7 dcl soka od limuna
pola litre vode
1 kašika sode bikarbone
par kapi eteričnog ulja lavande
Sve sastojke ubacite u posudu i dobro izmešajte pa u u nju umočite četku za pranje tepiha i dobro istrljajte površinu posebnoone delove na kojima su mrlje. S obzirom da su u smesi svi prirodni sastojci koji ne stvaraju penu, tepih nije potrebno ispirati nego ga samo nakon sušenja dobro usisati.

Sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa sa tepiha

2 kašike tečnog sapuna
40ml alkoholnog sirćeta
pola litra tople vode
1 kašićica boraksa
6 kapi eteričnog ulja limuna, 3 kapi eteričnog ulja čajevca
Sve sastojke stavite u staklenu posudu i dobro izmešajte, zatim ih prespite u bocu sa fajtalicom (možete u bocu koju ste nekada koristili za čišćenje prozora) i dodajte vodu. Dobro protresite i poprskajte po celoj površini tepiha, ostavite oko 20 minuta, pa usisajte tepih.
Izvor: lisa.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *